Alergia pokarmowa to zespół różnych objawów, które ujawniają się, gdy organizm ma kontakt ze składnikiem pokarmu lub innym pokarmem w dawce tolerowanej przez osoby zdrowe, bez alergii. Wynika to z zależnej lub niezależnej od IgE reakcji, która może objawiać się w różny sposób. A co warto wiedzieć o tym coraz to powszechniejszym problemie?
Alergia pokarmowa – przyczyny
Podstawową przyczyną odpowiedzialną za alergię pokarmową są czynniki genetyczne, a szczególnie wyróżnić tutaj można wrodzone skłonności do wytwarzania nadmiaru przeciwciał IgE. Jednak w dzisiejszych czasach coraz większą rolę odgrywają także czynniki środowiskowe, do których zalicza się:
- nieprawidłowa dieta, bogata w żywność przetworzoną,
- zakażenia bakteryjne,
- styl życia, w tym planie papierosów czy nadużywanie detergentów,
- smog i nadmierne zanieczyszczenie powietrza,
- nadmierna sterylność otoczenia.
Alergia pokarmowa – objawy
Każda choroba ma swoje obawy i w tym przypadku nie jest inaczej. Nie są one związane konkretnie z jednym układem, a kilkoma. Do nich zaliczyć można m.in. układ pokarmowy, oddechowy, nerwowy czy nawet sercowo-naczyniowy. Jednak, po czym można rozpoznać alergię pokarmową? Wśród objawów wyróżnić można:
- refluks przełykowy,
- ból w nadbrzuszu,
- wymioty,
- biegunkę,
- afty w jamie ustnej,
- zmiany skórne,
- katar,
- migreny.
Alergia pokarmowa – diagnostyka i leczenie
Wymienione wyżej objawy przez wielu z nas są bagatelizowane. Wolimy przespać je, gdy otula nas kołdra antyalergiczna. Jednak poprzez schematyczne powtarzanie się zauważamy, że problem tkwi w tym, co jemy. Wówczas warto udać się do specjalisty, jakim jest lekarz alergolog. Poprzez przeprowadzenie szczegółowego wywiadu, może przejść do drugiego etapu diagnostyki, czyli testów alergicznych. Zalicza się tutaj testy skórne, z krwi oraz prowokacyjnej z alergenem. Można je wykonywać o każdej porze roku, prywatnie, jak i bezpłatnie w danej placówce. A czy można leczyć alergie pokarmowe? Na ten moment nie ma leku, aczkolwiek zapobiega się objawom oraz wprowadza dietę eliminacyjną.
W dzisiejszych czasach alergie pokarmowe to schorzenie, które dotyka coraz większą liczbę osób. Według WHO blisko 8% niemowląt i małych dzieci cierpi na uczulenie na niektóre składniki zawarte w pożywieniu. Kwestia ta może dotyczyć nawet 4% dorosłych.